diumenge, 25 de juliol del 2010

Dakota

Els Indis Dakota (o Sioux) dels estats americans de Dakota del Nord i del Sud son la figura central en aquesta composició. En uns pocs moviments, Jacob de Haan ha fet servir una antiga melodia índia de Dakota del Sud.




L'obra consta de cinc moviments en els que ha estat retratada la cultura i la historia d'aquests indis.

1. The Great Spirit (El Gran Esperit)
La cultura dels Indis Dakota estava relacionada amb la terra i el mon dels esperits. Ells creen que el Gran Esperit va crear la terra llançant una pilota negre a l'aigua, i que a partir d'una segona pilota, va crear totes les coses vives.
2. Buffalo Hunting (La Caça del Búfal)
Per a galopar a la velocitat d'un búfal es requeria habilitat i coratge. No obstant, els homes anhelaven la oportunitat de demostrar la seva vàlua en la caça.
3. Smoking the Pipe (Fumant la Pipa)
La pipa era el símbol de la pau i era utilitzada com a tal entre els homes i les nacions. Fumar la pipa representava un vincle de bona fe i un home sant podia estar en comunió amb el Gran Esperit.
4. The Ghost Dance (La Dansa del Fantasma)
Aquesta dansa religiosa de les esperances perdudes es basava en l'oració, la dansa i el cant. En 1890, els soldats ocupen el lloc dels ballarins de l'Esperit en un lloc anomenat Wounded Knee.5. Pilgrims at Wounded Knee (Pelegrins a Wounded Knee)
La massacre de Wounded Knee fou l'extermini gairebé tota una tribu sioux lakota per part del Setè de cavalleria dels Estats Units el 29 de desembre de 1890. La tragedia es molt dolorosa pels Indis i molts encara fan la peregrinació al cim del turó sagrat on tantes persones innocents van perdre la vida.


Dakota l'hem utilitzada en quatre concerts.
Un fou per la Fira de Tardor del 2010, l'altre pel concert d'Any Nou, per la IV Fira musical de Porreres i pel III Festival de Bandes de Música de Sa Pobla.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada