divendres, 5 de setembre del 2014

Passat, Present i Futur - Banda de Música de sa Pobla 2014

Introducció

Aquest enregistrament parteix de la idea inicial d'enregistrar aquelles peces que han format i formen part de la tradició i cultura de la la nostra banda: el Passat, Present i Futur.

Del passat formen part aquelles obres que caigueren en l'oblit amb el pas del temps. Obres que no deixen de tenir un gran valor avui dia pel seu significat i que s'han pogut recuperar gràcies a l'interès i col·laboració de forma desinteressada de persones amb una gran sensibilitat cap a la nostra cultura.

Del present són obres que mai han caigut en l'oblit i que segueixen més vives que mai, obres que són una part molt important de la nostra cultura i de la nostra història.

I del futur en són aquelles obres noves, obres que neixen avui dia i que passaran a formar part de la nostra història.



  • Passat”
      1. Escuela Graduada .............2,59"
      2. San Miguel .......................2,07"
      3. Pasdoble Poblense ............2,18"
  • Present
      1. Ball de Caparrots...............1,31"
        (Piano: Pedro Aguiló Jiménez)
      2. Ball de Caparrots...............2,06"
      3. Linda Palma.......................5,47"
      4. Sant Antoni i el Dimoni.....1,50"
  • Futur
      1. Eó ......................................5,47"
  • Vídeo Banda de Música de Sa Pobla

''Passat”


El febrer del 2010 la família Campaner Bonnín va fer una donació d’un important llegat del mestre Joan Rian Cladera a la Banda de Música de sa Pobla amb l'objectiu de contribuir a la recuperació de versions antigues que fa anys es tocaren al nostre poble.


Entre el centenar de partitures, de les quals algunes daten de l’any 1800, ara tenim l'oportunitat de tornar incloure en el nostre repertori, arranjades prèviament per l'actual director Albert Sierra Aparicio. Tres peces d'aquest llegat que en Joan Campaner va conservar gelosament: San Miguel, Escuela Graduada i Pasodoble Poblense.


''San Miguel” i “Escuela Graduada” Francesc Cubí Rubio


Aquestes dues peces foren escrites per Francesc Cubí Rubio (Alacant 1862 – Palma 1942), músic i militar que dirigí diverses agrupacions de música de Mallorca com la banda de música La Lira Sollerica i la Banda de Música d'Artà. Compongué pasdobles com San Juan, Torrentera, Ciudad de Sóller, i sobretot San Miguel i Escuela Graduada.

No s'ha pogut trobar moltes referències escrites sobre San Miguel i Escuela Graduada, ja que l'únic document escrit que ens ha arribat, de moment, han estat les particel·les originals que Joan Campaner ens va fer arribar. Aquestes particel·les foren copiades per Juan Rian Cladera, director de la Banda de Música en aquell temps, amb la data de 29 de Març del 1930. Però si que sabem que aquestes partitures són de Francesc Cubí, segons podem deduir de la data de la partitura de Escuela Graduada (1929), el mateix any en que es va inaugurar l’Escola Graduada de Sa Pobla. Es sap que en aquesta inauguració, a part de la plana major d’aquella època també hi va participar la Banda de Música de Sa Pobla. També sabem que San Miguel es va compondre en honor del batle pobler Miquel Crespí Pons Verdera.

''Pasdoble Poblense” Juan Rian Cladera


Pasdoble Poblense és un pasdoble de Juan Rian Cladera (Sa Pobla, 20 setembre 1878 -15 setembre 1969) del qual no tenim una data exacta de quan es va composar però per les característiques de les particel·les que vàrem trobar es pot datar en el 1930.


Es ben conegut que la família Rian ha estat una part molt important de la història de la Banda de Música de Sa Pobla i molt especialment el mestre Joan Rian, que va dedicar uns seixanta anys de la seva vida a la Banda de Música de Sa Pobla com a director (1905-1964).

''Present”


''Ball dels Caparrots” Gaspar Aguiló Forteza


El “Ball dels Caparrots” és una música arranjada de ''Jo i un pastor’’, també coneguda com el “Ball de Sant Ferriol”, realitzat per Gaspar Aguiló Forteza Guixó, el desembre del 1952.

Tot començà en el 1952, quan Alexandre Cuéllar, secretari de l’Ajuntament, va suggerir a Andreu Gelabert Avellà, regidor del Consistori, introduir els caparrots a Sa Pobla. Cuéllar, va tenir aquesta idea després de veureu a Catalunya. Així, només faltava fer una cançó pel ball dels caparrots, feina que es va encarregar a Antoni Gaspar Aguiló
Guixó. Com sabeu, Aguiló va tenir la idea de crear la partitura a partir de la lletra de Jo i un pastor. Però fou Joan Rian Cladera, director de la Banda de Música de Sa Pobla, qui va adaptar la partitura d’Aguiló per una banda de setze músics. Aquesta adaptació és la que s’ha tocat fins ara, però gràcies a la feina i dedicació dels músics i el director de la Banda de Música de Sa Pobla, podem oferir la partitura original que va compondre Antoni Gaspar Aguiló.

Així, per aquest disc hem enregistrat les dues versions del Ball dels Caparrots. La primera és una interpretació de la partitura original que es guarda a l’Arxiu Municipal, tocada en versió de concert per Pedro Aguiló Jiménez, net del mateix Gaspar Aguiló. La segona és l’adaptació que fa el director Albert Sierra Aparicio de la partitura original d’Antoni Gaspar Aguiló tocada pels 47 músics que componen la Banda de Música de Sa Pobla. Amb aquesta interpretació inèdita es pot veure la bellesa de l’harmonia i dels matisos que va idear Gaspar Aguiló pensant amb el Ball dels Caparrots.

''Linda Palma” Francesc Mas Ros


Linda Palma és un pasdoble escrit per Francesc Mas Ros (1901-1985), compost originàriament per orquestra.

Francesc Mas va ser un prolífic autor de música ballable i sardanes nascut a la comarca de Selva (Catalunya). Es conegut principalment per la seva activitat com a compositor de sardanes tot i que en la composició de música ballable per a Cobles i Orquestres també va tenir una activitat notable.

No es té clar perquè Alexandre Cuéllar i tota la gent que participà en la creació dels Caparrots es varen decantar per aquest pasdoble a l'hora de desfilar els caparrots. Però podem suposar que Alexandre escoltà el pasdoble en qualque moment i es decantà per ell a l'hora de fer desfilar els caparrots ja que hem de tenir en compte que Alexandre Cuéllar i Francesc Mas eren de pobles quasi veïnats. El que està clar és que
Linda Palma ha esdevingut un pasdoble indispensable a la cultura de Sa Pobla.

Així, al 1952 Linda Palma fou instrumentada per la Banda de Música de Sa Pobla però a mesura que passen els anys i s’incorporaren nous músics, s'ha adaptat la peça a les distintes característiques de la banda. Així podem gaudir d'una versió adaptada pel nostre director Albert Sierra Aparicio.


''Sant Antoni i el Dimoni” Popular


Si el “Ball dels Caparrots” i “Linda Palma” són unes peces indispensables per a les festes de Sant Antoni a Sa Pobla, també ho és la cançó de “Sant Antoni i el Dimoni”.
Així que no podíem oblidar-nos d'una peça tan representativa amb una adaptació d'Albert Sierra Aparicio, el director de la nostra banda.

''La Banda de Música de Sa Pobla, petits moments de la revetlla de Sant Antoni 2014” 

 

Curly Commas Productions 

 

 

(Marta Fernàndez)


Per tots els poblers, la revetlla de Sant Antoni és una de les festes més apreciades i esperades de tot l’any, i els membres de la Banda no en som una excepció. Hem gravat un petit vídeo de com vivim dins la Banda de Música aquests moments tan especials per nosaltres.

Futur”

 

Joan Martorell Adrover


Què és un ?: “Un eó és un període de temps definit arbitràriament pels humans. Un eó està compost per diverses eres, que al seu torn estan compostes de períodes geològics, que estan formats per èpoques.”

és una obra de Joan Martorell encarregada per la Federació Balear de Bandes de Música i Associacions Musicals juntament amb el Consell de Mallorca en commemoració de l'any Jaume II. Aquesta obra fou estrenada per la Banda de Música de la Federació juntament amb Al-Mayurca d’Enric Pastor, en el marc de la IX Gala de la Música de Banda que es va celebrar en al Teatre de Petra el 29 d’octubre del 2011.

Aquesta obra és un exemple del talent dels compositors illencs i de l’empenta de la Federació Balear de Bandes de Música. Encara que no sigui una obra tradicional de Sa Pobla, en el sentit més estricte de la paraula, hem considerat adient incloure-la com una mostra del futur de la cultura musical que ve. Per això l’hi hem donat el títol de “futur” en aquest apartat, no només per donar-l’hi un sentit cronològic al disc, sinó també per remarcar la importància de la musica en aquests temps incerts; perquè sempre ens quedarà la Música.


Escrit del Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Sa Pobla


A les mans teniu una autèntica peça d'art esculpida a toc de vocació, dedicació, esforç i talent. El fantàstic grup de persones que conformen la banda municipal de música ha esta capaç de revolucionar en pocs anys una banda que està consolidant una solera que garanteix un extraordinari futur. Aquest, és el que particularment més m’il·lusiona. Ja duim un grapat d’anys gaudint enormement de la nostra Banda, però el millor segur que encara està per venir.
Musicalment aquí vos deixam un testimoni que immortalitza l’extraordinari estat de forma de la nostra Banda de Música. No serà el seu primer enregistrament, però ha plogut molt d’ençà d’aquell primer. Hem trobat oportú i necessari fer un esforç per a què tots poguem tenir a ca nostra un tast musical que connecta des de les nostres tradicions més sentides a la postmodernitat dels recitals que la Banda de Música ens té acostumats. Aquí deixam aquest present per a què el poguem gaudir tots en el futur.

Joan Enric Capellà i Cervera
Tinent de Batle de Cultura, Educació, Joventut i Turisme
Ajuntament de Sa Pobla

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada