dimecres, 25 de novembre del 2015

XIX Trobada de Gegants 2015.

El passat dissabte 21 de novembre fou la XIX Trobada de Gegants a Sa Pobla. Per començar, ens reunírem tots a les 16’00h a l’Escola Graduada, per començar el passacarrers a les 16’30h. Allà vengueren la Colla de Geganters d’Alcúdia, la Colla de Geganters d’Inca, la de Binissalem, Llucmajor, Manacor, Felanitx, Son Rapinya, Pollença, Campos… i fins i tot la Colla de Geganters de Gràcia! Com no podia ser d’altra manera, també hi eren la colla de xeremiers i fabiolers anomenada “Xerebiols” i nosaltres, la Banda de Múscia de Sa Pobla. A més, algunes de les colles de gegants també dugueren els seus xeremiers i, fins i tot, vam tenir una colla de gralles (instrument típic de Catalunya). Els anfitrions foren, obviament, la Colla de Geganters de Sa Pobla.

El passacarrers començà de l’Escola Graduada, tal com hem dit, i acabà a la plaça Major, davant l’Ajuntament; fent una petita aturada a la plaça Alexandre Ballester, devora l’esglèsia. Començà desfilant la colla de Xerebiols, seguida dels gegants d’Alcúdia i Binissalem. Després seguiren desfilant els gegants de Llucmajor i de Manacor, seguits per els d’Inca i de Gràcia. Anaven ben aprop seu la colla de Felanitx i de Son Rapinya, i els de Pollença i Campos. En darrer lloc i com a anfitrions hi havia la colla de gegants de Sa Pobla i, finalment, nosaltres. 

Durant el passacarrers vam tocar tres peces: Paquito El Chocolatero, La Entrada i Los Educandos. Paquito El Chocolatero és una peça del 1937 composta per Gustau Pascual Falcó a València, i que va rebre aquest nom degut a l’elecció del seu cunyat, Francisco Pérez, quan Gustau li va donar a triar una peça entre tres. Després d’això, Gustau va decidir posar-li “Paquito el Chocolatero” posats que el seu cunyat era Francisco i d’ofici: xocolater. Per altra banda, La Entrada és un altre pasdoble compost per Quintín Esquembre, i que es va estrenar per primer pic el 5 de septembre del 1925 a Villena, poble natal del compositor. La composició de la peça va sorgir quan el poble de Villena va demanar-li al compositor una pasdoble fàcil per la desfilada que es feia a les festes dels Moros i Cristians i que s’anomenava “La entrada”; d’aquí sortí el nom de la peça. Los Educandos, en canvi, és una peça d’Ángel Martínez, compositor que vivía a Santanyí on hi tenia una escola. Va dedicar-la als seus alumnes de la promoció del 1982-83, any en que es va estrenar la peça. Aquesta, ha arribat a les nostres mans a través de la manuscripció de tots els papers que feu Don Jordi Roselló quan era director de la Banda de la Vila i de Porreres. 

Després d’això, una vegada érem a la plaça Major, la Banda va retirar-se per donar pas a la Xaranga des Grif, composta per alguns músics que també toquen a la Banda, i que van animar la festa amb cançons populars com el Jaleo menorquí, na Catalina de Plaça, “El caballo”, “Maricón”, El Gato Montés, etc. 


Finalment, cal dir que la Trobada de Geganters és una festa on sempre ens ho passam molt, molt bé i on ens agrada tocar mentre els gegants ballen. A més, tenim molta admiració pels nostres geganters, ja que pensam que és una feina ben difícil i que requereix molta manya. Per això, pel sopar, per l’obsequi i la bona estona que vam passar, volem donar les gràcies a totes les colles de gegantes, en especial la de Sa Pobla i, com no podia ser d’altra manera, a tota la gent que va venir a gaudir una estoneta amb nosaltres de bona música i molt art!

Salut i música!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada