dilluns, 20 de novembre del 2017

Santa Cecília, patrona dels músics


Molts d'anys a tots els músics!!

A l'antiga Grècia, Apol·lo, conegut com el déu del Sol, també era venerat per ser el déu de les Arts i l'inventor de la música. Són filles d'aquest les Nou Muses, una de les quals, Euterpe, va inventar la flauta i la resta d'instruments de vent. També es conegut Orfeó, representat amb una lira, i famós pel seu cant que segons les llegendes movia mars i muntanyes.

A la Roma antiga, Apol·lo serà adoptat en el Panteó romà i es convertirà en una divinitat molt important. Les profetesses d'Apol·lo són anomenades Sibiles, nom del qual ve el famós cant de la Sibila; aquest cant recrea el moment en que Apol·lo parla amb les seves profetesses i que després elles reprodueixen en forma de cants. Així aquesta tradició va ser adoptava pel cristianisme casi intacta.

Santa Cecília era una dona noble de Roma de finals del segle II. Es va casar amb Valerià, però segons la tradició Cecília va dir al seu marit que la seva virginitat era d'un àngel de Déu, i que si la volia respectar el seu àngel l'estimaria tant com a ella; Valerià l'hi va demanar que si l'hi apareixeria aquell àngel la creuria, així doncs, Cecília l'hi va dir que es consagrés i que després anés a la Via Apia. Allà aquell àngel va aparèixer, i a partir d'aquell moment Cecília i Valerià van dedicar la seva vida a Déu. En aquells moments el cristianisme estava prohibit a tot l'imperi romà, per això quan Cecília enterra el seu marit cristianament, les autoritats romanes la van detenir. Abans de ser detinguda va decidir donar casa seva a l'Església. Segons la tradició la van intentar matar en aigua bullent, però ella no va morir, així que es va decidir per decapitar-la tres vegades sense èxit. Després de tres dies Cecília va morir.

Va ser en el segle XV quan se la representa amb un òrgan, degut a que quan estava a punt de morir cantava a Déu. Però va ser quan es va fundar a Roma l'Acadèmia de la Música en el 1584 que va ser nombrada patrona de la institució. Es va arribar a fer famosa i el papa Gregori XIII la va proclamar patrona de la música, celebrada el 22 de novembre. A partir de llavors, ha estat commemorada i venerada per nombrosos músics i artistes com Haendel i Rafael.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada